Pokrojone buraki łączę z aromatycznym sosem i mięsem. To rozgrzewające danie idealne na jesień

Dodano:
Krojenie buraków Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Prosty obiad z burakami przygotujesz nawet w pół godziny. Do warzywa dodaj aromatyczny sos i mięso, a potrawa rozgrzeje i zachwyci smakiem. Przepis jest banalny.

Szukasz pomysłu na prosty obiad w pół godziny, który rozgrzewa i syci? Mogę polecić pyszne danie z pieczonymi burakami i kurczakiem. Składniki te zatapiam w aromatycznym sosie, przygotowanym z trzech składników. Znajdziesz je nawet w popularnych dyskontach, a w mig sprawią, że przygotujesz potrawę inspirowaną kuchnią azjatycką. Moja rodzina pokochała ją od pierwszego spróbowania. Jesienią jest wręcz idealna, bo przyjemne ciepło czuć już przy jedzeniu.

Jak zrobić prosty obiad z burakami i kurczakiem?

Curry w moim domu zawsze znika w tempie ekspresowym. To indyjskie danie w wersji z polskim burakiem jest wręcz znakomite. Wykorzystuję w nim czerwoną pastę curry, która jest dość ostra i zawiera rozgrzewające przyprawy. Nacieram nią mięso, apotem smażę je wraz z burakami i gotuję w bulionie oraz mleku kokosowym. Danie nie wymaga więc żmudnych przygotowań, a idealnie wpasuje się w jesienny klimat i pomoże walczyć z infekcjami oraz wzmacniać odporność. Polecam spróbować.

Przepis: Curry z burakiem i kurczakiem

Pyszne i rozgrzewające danie, idealny jako jesienny prosty obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
493 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 4 średnie buraki, upieczone
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 200 ml bulionu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPieczone buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Kurczaka oczyść, pokrój go w nieco większą kostkę. Mięso dobrze natrzyj pastą curry.
  2. Gotowanie curryNa dnie głębszej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim kurczaka przez 3-4 minuty. Wtedy wrzuć pokrojone buraki. Krótko przesmaż i wlej bulion. Gotuj przez 5 minut, po czym wlej mleko kokosowe. Przyrządzaj jeszcze 5-7 minut, aż sos niego zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Jak podać curry z burakiem i kurczakiem?

Najlepszym dodatkiem do rozgrzewającej potrawy jest moim zdaniem ryż jaśminowy, ale sprawdzi się też basmati lub biały. W kryzysowej sytuacji możesz również podać potrawę z pieczywem. Mięciutka bułka doskonale nadaje się do wybierania sosu z talerza. Smak dania zazwyczaj podkreślam jeszcze odrobiną soku z limonki oraz listkami kolendry, ale dodatki te nie są już tak łatwe do kupienia i nie każdy je lubi. Bez nich też będzie pysznie.

Inne warianty prostego obiadu z aromatycznym sosem

Zamiast gotowej pasty curry możesz utrzeć ze sobą świeże czerwone papryczki chili, czosnek, korzenie imbiru i kurkumy, ziarna kolendry, kmin rzymski, oraz sok z limonki. Masz wtedy pełną kontrolę nad smakiem i ostrością dodatku i możesz dostosować ilość poszczególnych składników do swoich preferencji, a nawet wręcz pominąć nielubiane elementy.

Do zrobienia curry z burakiem możesz użyć samych warzyw. Zamiast kurczaka dodaj tofu ziołowe lub gotowaną ciecierzycę, a potrawa też dostarczy białka i nasyci. Jeśli zdecydujesz się na taki ruch, krótko podsmaż pastę curry na oleju, a potem dodaj buraki i zrób sos. Wspomniane dodatki wrzuć na koniec i gotuj w aromatycznym sosie tylko do momentu, aż staną się ciepłe (2-3 minuty).

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...